BCCA - unesco cultural centre. bamiyan

 

  • 01 BCCA
  • 02 BCCA
  • 03 BCCA
  • 04 BCCA
  • 05 BCCA
  • 06 BCCA
  • 07 BCCA
  • 08 BCCA
  • 09 BCCA
  • 10 BCCA
  • 11 BCCA
  • 12 BCCA

INTERNATIONAL IDEAS COMPETITION

learning from nature we designed the cultural centre by overlapping an honeycomb structure on the site. in ancient times mud hives were used in egypt and in the middle east. the honeycomb concept states that a regular hexagonal grid or honeycomb is the best way to divide a surface into regions of equal area with the least total perimeter. sharing walls means saving materials, work costs, time and soil. so we can use the territory sparingly and we have the possibility to reach the programme building requirements. the honeycomb exagonal grid also contains an idea of community and sharing space, because the obtuse angles allow to facing in more directions towards the landscape that surrounds the cultural centre and in the same time to focus on the inner and central part of the space.

the open air spaces, walking areas, meadows and water pools with border bench are created through the honeycomb envelope and try to transform the designated green zone in an ecological system of Bamiyan cultural and natural heritage.

the project supposes the possibility to conduct river water to the cultural centre so to transform completely the place and configure a new environment, defined by the local trees species, located into a large water pools, that mitigate in the summer the hot dry local climate as evaporation pans. the cultural centre would like to become the bamiyan home, able to render the identity of the place and landscape

CCCA – città alessandrina cultural center. roma

 

  • CCCA 01
  • CCCA 02
  • CCCA 03
  • CCCA 04
  • CCCA 05
  • CCCA 06
  • CCCA 07
  • CCCA 08
  • CCCA 09
  • CCCA 10

INTERNATIONAL 2 STAGES IDEAS COMPETITION
2nd Prize Ex Aequo

the plan of the new cultural centre alessandrina city configures itself in continuity with the existing urban texture intended as morphological matrix of the project and it conforms to the oragraphy of the territory as a chassis, moving towards the building of a new urban connecting plate that expands the territory shared of the neighborhood as horizontal surface of generation of the cultural centre.

such new territory, conceives as an horizontal crossing slab, discloses an underground level (compared to the alessandrino neighborhood), but homogeneous at the priority level of the vallum, holding all the technical element of service for the cultural centre (stairs, services, installations, warehouses) in addition to the public parkings and some open spaces (garden-square for the open air concerts) and to the spaces for the swimming centre made of a covered and open air swimming pool for the neighbourhood and reachable from the different levels of the cultural centre and of the alessandrino park.

the same plate transforms the walking level of the neighbourhood ground level of the cultural centre intended as network of public open and transparent spaces on the ground floor and placed 3 meters over the level of the vallum.

the tower shaped media library (vertical blade), that becomes urban architectural event at the walking level, places itself in continuity with the foyer of the cultural and educational centre on the double and triple height spaces that cross the plate in vertical, true gravitational pole of the public spaces. the crossing of vertical and horizontal blades  creates a urban layer that adheres to the orography of the territory.

CSRE – sports city masterplan. reggio emilia

 

  • 01 CSRE
  • 02 CSRE
  • 03 CSRE
  • 04 CSRE
  • 05 CSRE
  • 06 CSRE
  • 07 CSRE
  • 08 CSRE

COUNCIL ENGAGEMENT
PSC Urban Masterplan

the high speed train station defines a new infrastructure of the territory, intended as a fast transport system, but introduces a new pole of excellence within the territory of reggio emilia and creates the possibility to give a new set of meanings to the whole urban system.
the interpolation and connection between the historical centre and the high speed train station allows to define a new urban “texture” conceived as a “sport and free time city” northbound and southbound, but also a new artificial landscape, that goes from the santa croce neighborhood to san prospero strinati eastbound and westbound.

the public spaces intended for leisure and free time, already existing in the area named giglio acquatico create the possibility to conceive the public and meeting outdoor and indoor spaces as a continuum of areas linked by a complex system of multiple transport means (train, car, bicycle, bike, walk) able to create an architectural urban event. 

the punctual elements of the system (from north to south: tav station, sport area, education centre, football stadium, shopping mall, cinemas, aquatic park, open air swimming pool) are linked and structured by a urban park made of a comb of continuous tree lines that, by recalling the local placement of the existing poplar tree forests,  shape the parking lots, some green park areas and the whole system of the sport city, thus guaranteeing a connection between the railway line and its trespassing. the interchange between different transport means happens inside a cusp designed on the presence of the existing parkings that define a wedge of circulation and stop by plaing themselves between the Reggio –Mantova railway line and via Romano, wedge that becomes the backbone if the system (green wedge).

ISCK – innovation and science centre. kaunas

 

  • 01 ISCK
  • 02 ISCK
  • 03 ISCK
  • 04 ISCK
  • 05 ISCK
  • 06 ISCK
  • 07 ISCK
  • 08 ISCK

INTERNATIONAL 2 STAGE IDEAS COMPETITION

innovation and science centre is a new iconic building landscape, a sustainable architecture, that is more than a landmark. It is a place which invites the visitors and the community to meet and join in science and nature

the design of the innovation and science centre and its woven landscape (nemunas island) are based upon a sensitive and osmotic approach to the context and nature of kaunas. the design encourages people to flow from the natural island landscape and its paths inside a new cultural core and “landscape” that, in the same time, defines and becomes the end of cardo urban axis that comes from “museums quartier” (north) to nemunas island (south); it is the “cultural and leisure time” axis. that axis is intertwined with decumano urban axis that comes from saint gertrude church (west) to saint michael archangel church (east), that we define the “devotion and care time” axis. innovation and science centre completes and enhances this urban structure.

the bridge promenade that comes from the northwards museum quartier is the linking system with the modern city centre but all the building extension encourages enjoyment of the park and welcomes not only the visitors but all the citizens that want to experience a new piece of the city. the generous passage in between celebrates indoor and outdoor spaces and builds interior courtyards and exterior facades overlooking the landscape.

MUSV – spinea urban masterplan. venezia

 

  • MUSV 01
  • MUSV 02
  • MUSV 03
  • MUSV 04
  • MUSV 05
  • MUSV 06
  • MUSV 07
  • MUSV 08
  • MUSV 09
  • MUSV 10
  • MUSV 11
  • MUSV 12
  • MUSV 13
  • MUSV 14
  • MUSV 15
  • MUSV 16

NATIONAL IDEAS COMPETITION
6th ranked

the project tries to arrange and simplify the existing urban elements to build in spinea historical center a new urban system of "outdoor rooms" able to connect and extend around the city’s effect, intended as the possibility for citizens and visitors to identify with a place and live there. spinea is built on line blocks endorsed on its main street (via roma), which represents an element of movement and identification for every citizen. to the present day the huge vehicular traffic riases the problem of modifying the via roma essence, transforming it into a place of walking and waiting, so to return all the central areas included the city hall and the church of san vito and modesto to citizens, creating a new interfaced continuous urban system, composed of buildings and open spaces that interchange to create a dynamic urban landscape.

the project therefore studied a system of facings, views, perspectives and distances that enhance villa del maino, the barchessa, the church and the nursery parish school in part constrained by the superintendency. to build the urban system, the masterplan works on the categories and interpretations of the concept of edge / fringe / diaphragm, as an element of design that guarantees different views of the city and give way to a hierarchy and sense to existent inconsistency open spaces. the idea, therefore, involves the construction of a new urban port system (underground car parking) that is capable of constituting a terminal for vehicular traffic at Piazza Marconi.

NLPB - barilla landmark pavilion. parma

  • 01 NLPB
  • 02 NLPB
  • 03 NLPB
  • 04 NLPB
  • 05 NLPB
  • 06 NLPB
  • 07 NLPB
  • 08 NLPB
  • 09 NLPB
  • 10 NLPB

INTERNATIONAL 2 STAGE DESIGN COMPETITION

we consider pedrignano campus at the same time, as a factory masterplan facing the highway  and a way of measuring the territory, strictly connected to the agricultural plots. the parallel elements to the highway constitue a unique longitudinal great extended wall that represents barilla on the territory: we may think of it as the system of the infrastructure (decumanus: via emilia and highway). the perpendicular alignments of the buildings to the highway define a rhythmic and modular comb, conceived in continuity/juxtaposition to the territory roads, canal and agricultural plots: we may consider them as the system of the natural and human made environment (cardus).

campus grid reflects and structures an idea of linear extension and continuity towards the highway and of deep barns/warehouses towards the country.

so we try to define the pavilion as an “horizontal” courtyard, dedicated to events area, public spaces, laboratories, stores and sport facilities and a leaning tower as a “vertical” courtyard dedicated to research and study, public spaces, laboratories, library, start up and panoramic terraces towards the landscape. it seems like a reproduction of the ground floor building’s footprint. so pavilion and tower define a new landmark, composed by the existent great wall, parallel to the highway like a decumanus and by the tower, perpendicular to the highway like a cardus.

NWGM - new waterfront. gabicce mare

 

  • 01 NWGM
  • 02 NWGM
  • 03 NWGM
  • 04 NWGM
  • 05 NWGM
  • 06 NWGM
  • 07 NWGM
  • 08 NWGM

INTERNATIONAL 2 STAGE IDEAS COMPETITION
7th ranked

the gabicce mare waterfront valorization interprets the relation between the town skyline and the coastal landscape through a green diaphgram, a new linear urban park, made of folds, placed between the beach and the urban texture, between sea and hills, identifying and defining a new punctual reconfiguration and connection system between nature and architecture through variable elements for position, orientation, dimension and volume.

in this configuration the new urban promenade on the beach defines itself with allignments that become from the urban texture and from the natural park that, linking each other, sketch green areas with different features, creating a connection and interchange system with the seaside buildings, and becoming a new sun-shaded green park near the sunny beach.

the park is permeable from a series of paths that comes from the shore towards the inner part of the promeade, up to the city center streets, connecting for real the town and the seaside. this natural/artificial system that identifies the dimensions of the baths on the beach and their configuration with removable and modular structures, innervate also the city wharf through a new promenade with trees that runs out in the sea pavilion, a new space for exhibition and panoramic view, that embraces the entire gabicce waterfront.

RBUP – borgo ulivia masterplan. palermo

 

  • RBUP 01
  • RBUP 02
  • RBUP 03
  • RBUP 04
  • RBUP 05
  • RBUP 06
  • RBUP 07
  • RBUP 08
  • RBUP 09
  • RBUP 10
  • RBUP 11
  • RBUP 12
  • RBUP 13
  • RBUP 14
  • RBUP 15
  • RBUP 16

UNIVERSITY INTERNATIONAL RESEARCH AND WORKSHOP
Honourable Mention

the masterplan for the new municipal centre is based on the three dimensions of depth quote (underground / overground), of the layer height (skyline/landscape) and of the surface extension (foreground/background) and cross them with the infrastructural theme (road system), structural theme (bridge), urban theme (place), architectonic theme (space) and physic – perceptive theme (route).

the physical-perceptive connections transform the architectonic project in a new urban landscape characterized by a multiplicity of variable diaphragms. 

the typological concept translates the blocks “a baglio” located at borgo ulivia considering them as contemporary court blocks on a bridge structure that connect the two sides, the neighbourhoods and the system of the potential ecological ways through the idea of route.

the project traces back to the altimetry quotes of neighbourhoods and changes them into urban - architectonic connections that are representative of the morphological and typological features of the area: a series of horizontal blades as bridges turn the vertical blades of the bonagia - falsomiele neighbourhood into horizontal, building themselves up as crossing suspended blocks (borgo ulivia) facing each other and the green ring road.

RCSV – town centre masterplan. valparaiso

 

  • RCSV 01
  • RCSV 02
  • RCSV 03
  • RCSV 04
  • RCSV 05
  • RCSV 06
  • RCSV 07
  • RCSV 08
  • RCSV 09
  • RCSV 10
  • RCSV 11
  • RCSV 12
  • RCSV 13
  • RCSV 14

INVITED INTERNATIONAL UNESCO WORKSHOP
Honourable Mention 

the city is declined as natural paradigm of the spontaneous architecture in its ability to let each building have a free access and view to the seaside and to link and connect among themselves the houses on the hills, the empty spaces, the city and the main port. 

the project develops this trace with a minimal approach mode able to improve the environment of the public spaces, the perception and use of the connecting spaces of the hills and in between through the use of curtains or fishing nets that, hanged to the electric line cables, constitute a set of stripes (far away segments) and reconfigure the perception of the center by highlighting some streets and creating a physic-perceptive strip, maybe liable, between the natural architecture of the cerros, the level of the city and the sea. 

the sails, horizontally or obliquely fixed between the houses, create, by night and with the lights hanged to them, a set of lines that complete the sightseeing of the see from Valparaiso, underlining the originality and value of this natural urban network. the sails stop at the sightseeing points, road crossings and squares to allow the view of the sea and correspond to the pauses in the sensorial experience of the places.

at the same time, the material and tectonic modification of the routes configures itself and relates to the shape of the geological site using the very same rule used in the building of the houses.

SRMU – unesco silk road map. shanghai

 

  • 01 SRMU
  • 02 SRMU
  • 03 SRMU
  • 04 SRMU
  • 05 SRMU
  • 06 SRMU
  • 07 SRMU
  • 08 SRMU

INTERNATIONAL IDEAS COMPETITION
4th Prize

a light unit able to be moved easily, that can be disassembled and reassembled in many shapes, being able to mark the whole silk road, through its setting and reconfiguration in relation with local needs.

the units generate a punctual dissemination of different elements divided per type: sight tower, caravanserai, linear edge, crossing bridge, and per function: refreshment unit, bathroom, bedroom, info-point, exhibition space, shopping space, and homogeneous per simbolic value as knots of an identification, appropriation and orienteering net from rome and venice to xi’an and shangai and per cultural target to generate signs by structural aluminium blocks (made in italy) covered and coated by red tissue (chinese silk).

they unify the landscape, constituting themselves as boundary stones of roman centuriatio or as disseminated fragments of the chinese wall, sequence of unique photograms of extremely differentiated landscapes, containing univocal contemporary signs.

it generates therefore a punctual knots’ spreading, that might be crossed and guessed by those who follow the silk road. they also might be seen on google maps as the little stones (red) of “pollicino” fairy tale.

NATOFFICE christian gasparini architect

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
phone/fax +39.0522.406383

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
office information and contact

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
exhibit comunication and press

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
internship and stage



NAT OFFICE - christian gasparini architect - Reggio Emilia IT   VAT 01798610356