CCCA – città alessandrina cultural center. roma

 

  • CCCA 01
  • CCCA 02
  • CCCA 03
  • CCCA 04
  • CCCA 05
  • CCCA 06
  • CCCA 07
  • CCCA 08
  • CCCA 09
  • CCCA 10

INTERNATIONAL 2 STAGES IDEAS COMPETITION
2nd Prize Ex Aequo

the plan of the new cultural centre alessandrina city configures itself in continuity with the existing urban texture intended as morphological matrix of the project and it conforms to the oragraphy of the territory as a chassis, moving towards the building of a new urban connecting plate that expands the territory shared of the neighborhood as horizontal surface of generation of the cultural centre.

such new territory, conceives as an horizontal crossing slab, discloses an underground level (compared to the alessandrino neighborhood), but homogeneous at the priority level of the vallum, holding all the technical element of service for the cultural centre (stairs, services, installations, warehouses) in addition to the public parkings and some open spaces (garden-square for the open air concerts) and to the spaces for the swimming centre made of a covered and open air swimming pool for the neighbourhood and reachable from the different levels of the cultural centre and of the alessandrino park.

the same plate transforms the walking level of the neighbourhood ground level of the cultural centre intended as network of public open and transparent spaces on the ground floor and placed 3 meters over the level of the vallum.

the tower shaped media library (vertical blade), that becomes urban architectural event at the walking level, places itself in continuity with the foyer of the cultural and educational centre on the double and triple height spaces that cross the plate in vertical, true gravitational pole of the public spaces. the crossing of vertical and horizontal blades  creates a urban layer that adheres to the orography of the territory.

CSRE – sports city masterplan. reggio emilia

 

  • 01 CSRE
  • 02 CSRE
  • 03 CSRE
  • 04 CSRE
  • 05 CSRE
  • 06 CSRE
  • 07 CSRE
  • 08 CSRE

COUNCIL ENGAGEMENT
PSC Urban Masterplan

the high speed train station defines a new infrastructure of the territory, intended as a fast transport system, but introduces a new pole of excellence within the territory of reggio emilia and creates the possibility to give a new set of meanings to the whole urban system.
the interpolation and connection between the historical centre and the high speed train station allows to define a new urban “texture” conceived as a “sport and free time city” northbound and southbound, but also a new artificial landscape, that goes from the santa croce neighborhood to san prospero strinati eastbound and westbound.

the public spaces intended for leisure and free time, already existing in the area named giglio acquatico create the possibility to conceive the public and meeting outdoor and indoor spaces as a continuum of areas linked by a complex system of multiple transport means (train, car, bicycle, bike, walk) able to create an architectural urban event. 

the punctual elements of the system (from north to south: tav station, sport area, education centre, football stadium, shopping mall, cinemas, aquatic park, open air swimming pool) are linked and structured by a urban park made of a comb of continuous tree lines that, by recalling the local placement of the existing poplar tree forests,  shape the parking lots, some green park areas and the whole system of the sport city, thus guaranteeing a connection between the railway line and its trespassing. the interchange between different transport means happens inside a cusp designed on the presence of the existing parkings that define a wedge of circulation and stop by plaing themselves between the Reggio –Mantova railway line and via Romano, wedge that becomes the backbone if the system (green wedge).

RABM - ivy restaurant lounge bar. reggio emilia

 

  • 01 RABM
  • 02 RABM
  • 03 RABM
  • 04 RABM
  • 05 RABM
  • 06 RABM
  • 07 RABM
  • 08 RABM
  • 09 RABM
  • 10 RABM
  • 11 RABM
  • 12 RABM
  • 13 RABM
  • 14 RABM
  • 15 RABM
  • 16 RABM
  • 17 RABM
  • 18 RABM
  • 19 RABM
  • 20 RABM

PRIVATE ENGAGEMENT

IVY tries to configure a new approach to the restaurant and catering facilities, assuming a long stay inside the place corresponding to drink, dinner and after dinner, surrounded by an open space arranged through a series of linear “hanging gardens”. outside ivy transform the front of the building in a continuous green wall.

IVY represents a new way to experience and enjoy leisure time, being surrounded by the green of nature and the warmth of wood. The interior spaces take back the historical building volume to a single open space, where the kitchen and the dining room connect northwards and the large central bar and the lounge on different levels southwards.

the lounge seatings look out towards the street with a number of two places swings (seesaws), that transform the time shared with other people in a moment of pleasure. the space is characterized by the interweaving of different materials: concrete walls, the sandy look of floor, floor and ceiling plants that change and surround everything. the project set up in the basement the whole system of service spaces and storage.

the concept envisages, in the future, a lounge terrace on the roof, while the open air expansion has been defined by a set of corten boxes, which contains bamboo canes and embedded light system.

RAHK – alpine resort and hotel keil. brunico

 

  • RAHK 01
  • RAHK 02
  • RAHK 03
  • RAHK 04
  • RAHK 05
  • RAHK 06
  • RAHK 07
  • RAHK 08
  • RAHK 09
  • RAHK 10
  • RAHK 11
  • RAHK 12
  • RAHK 13
  • RAHK 14
  • RAHK 15
  • RAHK 16

INTERNATIONAL INVITED DESIGN COMPETITION
2nd Prize

the project defines a new modality of alpine reception, capable to adapt to different typologies if users adhering more to the idea of vacation house than that of wellness center-resort.through a new architectural frame which originates the refurbishment project of the existing buildings (hotel and villa) end extends it to the new dwellings. the new keil alpien resort settles a single architectural and perception track, reinterpreting the historical chalet and a new contemporary and unique identity.

the new in line dwelling try to shape a mountain village by means of apartments two by two, terraced, with 5 apartments, in cluster, completely independent brought together by the tower staircase, with 3 flats each floor, developing in height. They also define different space configuration for an active vacation, according to the clients’ demands.

the ground floor of the new housing is a common level where services find place: ski and bike (personal or hired) depot, a wellness center each new group of dwellings which are connected also to the existing buildings by pedestrian paths covered by light shelters which protect the users and rebuild the idea of an open court facing on a stretch of water, that changes through the seasons: pool (summer) or skating rink (winter).

RBUP – borgo ulivia masterplan. palermo

 

  • RBUP 01
  • RBUP 02
  • RBUP 03
  • RBUP 04
  • RBUP 05
  • RBUP 06
  • RBUP 07
  • RBUP 08
  • RBUP 09
  • RBUP 10
  • RBUP 11
  • RBUP 12
  • RBUP 13
  • RBUP 14
  • RBUP 15
  • RBUP 16

UNIVERSITY INTERNATIONAL RESEARCH AND WORKSHOP
Honourable Mention

the masterplan for the new municipal centre is based on the three dimensions of depth quote (underground / overground), of the layer height (skyline/landscape) and of the surface extension (foreground/background) and cross them with the infrastructural theme (road system), structural theme (bridge), urban theme (place), architectonic theme (space) and physic – perceptive theme (route).

the physical-perceptive connections transform the architectonic project in a new urban landscape characterized by a multiplicity of variable diaphragms. 

the typological concept translates the blocks “a baglio” located at borgo ulivia considering them as contemporary court blocks on a bridge structure that connect the two sides, the neighbourhoods and the system of the potential ecological ways through the idea of route.

the project traces back to the altimetry quotes of neighbourhoods and changes them into urban - architectonic connections that are representative of the morphological and typological features of the area: a series of horizontal blades as bridges turn the vertical blades of the bonagia - falsomiele neighbourhood into horizontal, building themselves up as crossing suspended blocks (borgo ulivia) facing each other and the green ring road.

NATOFFICE christian gasparini architect

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
phone/fax +39.0522.406383

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
office information and contact

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
exhibit comunication and press

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
internship and stage

 

NAT OFFICE - christian gasparini architect - VAT 01798610356